4/19/2015

Barnasörös belga húsgolyók

Mivel még maradt egy adag appelstroop a hűtőszekrényben, szerettünk volna más fogásokat is kipróbálni ezzel a hozzávalóval. A belgák nem csak a stoofvlees-t, de a húsgolyókat is nagy örömmel fogyasztják. Természetesen a barna sör itt is elengedhetetlen hozzávaló, s a friss kenyér mint kötőanyag is meglepő a húsgolyók esetében. A receptet kollégáimtól kaptam, akik mindig ezer örömmel osztják meg kis országuk finomabbnál finomabb fogásait és titkos receptjeit. 

Hozzávalók:
  • 1 szelet kenyér
  • 50 ml tej
  • 1 közepes méretű vöröshagyma, apróra vágva
  • 0.5 ek. kakukkfű apróra vágva
  • 1 egész tojás
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
  • 250 g darált marhahús
  • 50 g vaj
  • 1 közepes méretű salottahagyma
  • 2-3  gerezd fokhagyma áttörve
  • 0.5 ek. liszt
  • 1 0.33 cl barna sör
  • 1 ek. appelstroop
Elkészítés:

Áztassuk be 5 percig a kenyeret a tejbe. Ha minden tejet felszívott, morzsoljuk kis darabkákra. 
Adjuk a darált húshoz, apróra vágott vöröshagymához, s füszerezzük kakukkfüvel, szerecsendióval, sóval és borssal. Ha alaposan összedolgoztuk, adjuk hozzá a tojást, s jó alaposan gyúrjuk össze. Formáljuk kb. 8-10 gombócot belőle. 
A vajat egy serpenyőben  felforrósítjuk, majd süssük 3 percig a golyócskákat, hogy minden oldalukon megpiruljanak. 
A maradék vajon megpároljuk a vöröshagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a lisztet, majd csomómentesre keverve enyhén barnulásig pirítjuk. Felöntjük a sörrel vigyázva, hogy csomómentes maradjon. Adagoljuk kanalazva. 
Adjuk hozzá az appelstroopot, és szükség esetén ízesítsük sóval és borssal. Ha túl keserünek éreznénk, adjunk hozzá kevés cukrot. 
Adjuk hozzá a gombócokat, s kb. 30 percig alacsony lángon hagyjuk rotyogni. 
Friss salátával és frissen sült hasábburgonyával tálaljuk.


4/07/2015

Crème Brûlée Cheesecake

Miért akarnánk választani a crème brûlée és a cheesecake között ha a kettőt kombinálhatjuk is. Ugye nem csak én imádom mindkettőt? Most már nem kell tovább választás elé állítanunk magunkat és szeretteinket... mindkettőt megkaphatják/megkaphatjuk egyszerre.


Hozzávalók:
  • 115 g babapiskóta (darált)
  • 115 g mézeskalács (darált)
  • 3 ek. kristálycukor
  • 7 ek. vaj (olvasztva)
  • 500 g mascarpone sajt
  • 2 ek. liszt
  • csipet só
  • 1 1/4 cup kristálycukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 4 egész tojás
  • 1 zselatinlap
  • cukor a karamellizáláshoz

Elkészítés:

A babapiskótát és mézeskalácsot ledaráljuk. Összekeverjük a cukorral és az olvasztott vajjal. Alaposan elkeverjük, majd egy 23 centiméteres tortaforma vagy 23x32 cm-es sütőforma aljába öntjük. Egy kanál segítségével egyenletes vastagságban lenyomkodjuk, majd 180 Celsius fokos sütőben 9-10 perc alatt megsütjük. Ezután kivesszük a sütőből, s hagyjuk langyosra hűlni.
Közben a mascarponét a cukorral és vaníliás cukorral krémesre keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, sót és a tojásokat. Tálas mixerben alaposan eldolgozzuk. Hozzáadjuk a zselatinlapot, melyet a csomagolás leírtak alapján elkészítünk.
Ráöntjük a megsütött kekszlapra, majd 150 Celsius fokon 45-50 percig készre sütjük. Akkor jó, ha zseléhez hasonló állagú. 
Kivesszük a sütőből, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Felszeleteljük, tányérra helyezzük, majd tetejét kristálycukorral megszórjuk, s gázpisztollyal ráolvasztjuk. 


4/06/2015

Koe lo yuk

A koe lo yuk (ejtsd: ku lo/lu jok/juk) egy a 18. század óta készített kínai étel, mely a kantoni konyha egyik legismertebb és legkedveltebb fogása is.
Készülhet kockára vágott csirke vagy sertéshúsból, s gyakran kombinálják ananásszal, paprikával vagy hagymával is.
Mi nagyon gyakran édes-savanyú csirkeként ismerjük, Ázsiában azonban nem szokatlan, ha csirke vagy sertés helyett inkább békacombot használnak. Ha ott járunk, érdemes előre rákérdezni, hogy elkerüljük a kellemetlen meglepetéseket.

Hozzávalók:
  • 300 g csirkemell
  • bors
  • 1 közepes méretű hagyma (aprítógépben pürésítve)
Hozzávalók a tésztához:
  • 2-3 ek.  rész liszt
  • 2-3 ek.  rész kukoricaliszt
  • 1 tk. cukor
  • 1/4 cs. sütőpor
  • só, bors
  • jéghideg víz
Hozzávalók a szószhoz:
  • méz
  • csili szósz (bátran használhatjuk a boltban kapható édes csili szószt)
  • almaecet
  • ananász csili szósz (elhagyható)

Elkészítés:

Kockázzuk fel a csirkemellet. Készítsük el sóból, borsból és hagymapüréből a pácot, majd adjuk hozzá a csirkemell kockákat. Hagyjuk legalább 4 órán át pácolódni. 
A tészta hozzávalóit összekeverjük, s alaposan eldolgozzuk. Annyi vizet adjunk hozzá, hogy nagyon sűrű palacsintatésztát kapjunk  (inkább nokedli tésztához hasonlítanám). 
140 Celsius fokra előmelegített olajban 10 percig sütjük. Kivesszük az olajból, majd konyhai papírtörlőn hagyjuk lecsepegni. 180 Celsius fokra melegítjük az olajat, majd visszatesszük a húst, s aranybarnára sütjük. 
A szósz hozzávalóit is összekeverjük. Beleforgatjuk a kisült tésztás csirkét, majd tüzálló tálban 180 Celsius fokra előmelegített sütőben grill fokozaton 4 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a szósz ragacsos állagot kapott.
Én óriás ráksziromban tálaltam.