8/15/2014

Ciabatta

A ciabatta egy olasz kenyérfajta, melynek szó szerinti jelentése papucs. 1982 óta készítik ezt a ma már szinte mindenhol kapható kívül ropogós, belül lágy és lyukacsos kenyeret. Állítólag az adriai Veneto városából eredeztetik. Azért hozták létre és kezdték sütni, hogy ellensúlyozzák a francia baguett térhódítását Olaszországban. 
A kisebb méretűre sütött ciabattából leggyakrabban panini-t (többes száma panino) készítenek, mely egy olasz meleg szendvics olvadó sajttal és például finom pármai sonkával.

Hozzávalók 500 g bigához:
  • 320 g lisz
  • 1 g szárított élesztő (½ tk)
  • 210-240 ml szobahőmérsékletű víz

Hozzávalók:
  • 1 tk. szárított élesztő
  • 5 ek. meleg tej
  • 1 cup + 3 ek. víz (szobahőmérsékletű) 
  • 1 ek. olíva olaj + a sütőformához
  • 500 g biga (legalább 12 órán át pihentetve)
  • 500 g liszt + kevés a munkafelülethez
  • 1 ek. só
  • Kukoricaliszt

A biga elkészítése:

A száraz hozzávalókat elkeverjük, majd hozzáadjuk a vizet. Addig dagasztjuk, míg puha, rugalmas, tapadós ám nem ragacsos állagot érünk el. Frissen tartó fóliával letakarjuk, s szobahőmérsékleten 2-4 órán át kelni hagyjuk. Ezen idő alatt duplájára kel. Ezt követően olajozott edénybe tesszük, ismét letakarjuk, s hűtőszekrényben tároljuk egész éjszakán át. (de legalább 12 órán át).  

A kenyér elkészítése:


A meleg tejben keverjük el az élesztőt. Hagyjuk felfutni. Öntsük egy tálba a vizet, olajat, bigát (mérjük ki pontosan, ne nagyolljuk el), és alaposan gyúrjuk össze. Én a tálas mixer dagasztóját használtam hozzá. Szitáljuk hozzá a lisztet (én adagolva adtam hozzá), a sót. Jó pár percig tovább dagasztjuk. A tészta ekkor nagyon ragadós még. Alaposan lisztezett deszkán elkezdjük gyúrni. Folyamatosan adunk hozzá kevéske lisztet, míg a tészta már csak picit ragad, de már kezd egy rugalmas, nedves, bársonyos állagot felvenni. 
Tegyük tésztát egy kiolajozott tálba, takarjuk le frissen tartó fóliával és hagyjuk duplájára kelni (nekem kb. 1.5 órát vett igénybe). 
Osszuk a tésztát 4 egyforma adagra. Ismét szórjuk meg a munkafelületet alaposan liszttel. Minden adagból formáljunk cipót, majd két végénél fogva nyújtsunk rajta egyet. Így egy hosszúkás, igazi ciabatta formát kapunk. 
Béleljünk ki egy sütőlapot sütőpapírral, alaposan lisztezzük meg, majd fektessük rá a ciabattákat. Ujjunkkal, vagy öklünkkel jól megnyomkodjuk, így nem fog túl magasra kelni. Takarjuk le tiszta, nedves konyharuhával, majd hagyjuk kelni 1.5 - 2 órán át. Hagyjuk megkelni, de ne a duplájára. 
Melegítsük elö a sütőt 220 Celsius fokra. Helyezzük bele a pizzasütő követ (akinek nincs, fordítson fejjel lefelé egy öntött vas serpenyőt vagy bármi mást, s süsse azon). Épp mielőtt ráhelyeznénk a kenyereket, szórjuk meg a követ kukoricaliszttel. Óvatosan helyezzük rá a kenyeret, s süssük 20-25 percig. A sütés elsö 10 percében spricceljük le a kenyeret három alkalommal (3-3-3 percenként) kevés vízzel. Ha megsült, vegyük ki a sütőből, s rácson hűtsük ki. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése