1/31/2014

Chocoladevla - holland csokoládépuding

A chodoladevla (ejtsd. sokoládeflá) az 1950-es évektől létező, és azóta is töretlen sikernek örvendő csokoládépuding Hollandiában. Több, mint 50 különböző ízben kapható, több ezek közül szezonális termék (seizoensvla). A fahéjas almás (appel kaneel vla) például ősszel, a citrusos, gyümölcsös ízűek (lente vla) pedig tavasszal kerülnek a boltok polcaira. A legötletesebb szerintem a narancssárga színű, mely a király születésnapjakor, Európa- és Világbajnokságok alkalmával- természetesen csak addig, míg Hollandia játszik/nem esik ki - özönli el a polcokat. Íme itt egy példa a király ünneplésére készített narancsos Willem van Oranje vla
A vendég mindig tiszta tányért kap, mielőtt megkapja a pudingját. A családtagok azonban jó holland módra ezzel nem babrálnak és egyszerűen csak a már előttünk heverő tányérba öntik és abból fogyasztják. Jó alkalom a főétel morzsamentes felfalására. Néhányan bizarr módon azt vallják, hogy a főételből a tányéron maradt szaft adja meg a puding édes ízéhez való kis extrát, és válik ezáltal tökéletessé. Háááát, engem még nem győztek meg teljesen. :)
A holland csokoládépudingot (és minden más pudingot is) eredetileg üveg flaskákban árulták a boltok tejtermék osztályán. Mivel a puding eléggé sűrű, nehéz volt az üveg teljes tartalmát kinyerni. Mit tettek az eszes hollandok? Kitalálták az üvegkaparót (holland nevén "flessenschraper" vagy "flessenlikker"), melyet kifejezetten az üveg oldalának a kikapargatásához terveztek (lásd kép). Fantasztikus ötlet, igaz? Mióta nekem is van, rengeteg alkalommal használom. Sajnos azóta már nem üvegben, hanem kartonban árulják, ennek ellenére azonban még mindig minden általam ismert holland család konyhájában fellelhető.

Hozzávalók:
  • 1/3 cup édesítetlen kakaópor
  • 1/4 cup kukoricakeményítő (maizena)
  • 1/3 cup cukor
  • csipet só
  • 2 1/4 cup tej

Elkészítés:

Keverjük össze a kakaóport a kukoricakeményítővel, a cukorral és  a csipet sóval. Adjunk hozzá egy cup tejet, majd keverjük csomómentesre. A maradék tejet forraljuk fel, majd folyamatosan adagolva adjuk hozzá a kakaót is. Folyamatosan keverve forraljuk további 1-2 percig, vagy míg a puding  sűrűsödni kezd.  Vegyük le a főzőlapról, öntsük egy általunk választott tálba, és takarjuk le frissentartó fóliával. Ez azért fontos, mert így elkerüljük a bőrösödést.
Tálalásig tartsuk hűtőben, mielőtt asztalra kerülne, keverjük meg egy kanállal.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése