12/31/2013

Knäckebröd - svéd ropogós lapkenyér

Knäckebröd-öt Közép-Svédországban már i.sz. 500 óta készítik. A régi időkben kör alakúra készítették, közepén egy lyukkal, hogy a tető alatt botokra fűzve tárolhassák. A hagyományos lapkenyeret csak 500 évvel később kezdték sütni. Finnországban és Svédországban nagy hagyománya van a lapkenyér fogyasztásának, az 1800-as évektől minden háztartás alapvető élelmiszere. 
A knäckebröd alap élelmiszer, melyet sokáig a szegény ember eledelének tartottak. Az utóbbi időben szerencsére újabb fénykor köszöntött be történelmében, s a Skandináv/északi országokban nagy népszerűségnek örvend. Szerencsére azonban szépen lassan a többi európai és a világ többi táján fekvő ország élelmiszerboltjainak polcait is kezdni meghódítani. Ma már Magyarország több élelmiszerboltjában is kapható, nagy örömünkre azonban itt egy recept, s magunk is elkészíthetjük az amúgy nem túl sok konyhai akrobatikát igénylő kenyeret. Svéd lencseleveshez ropogtatva nagyon finom.


Hozzávalók:
  • 1 1/3 cups rizsliszt (a teljes kiőrlésű búzaliszt is tökéletesen megfelel)
  • 3/4 tk. cukor
  • 1/4 tk. só
  • 4 ek. vaj
  • 1/3 cup tej + 1 ek. ha szükséges

Elkészítés:
Keverjük össze a lisztet, cukrot és sót egy tálas mixer táljában. Adjuk hozzá a vajat, miközben folyamatosan keverjük. Adagoljuk hozzá a tejet egy kanál segítségével és keverjük egészen addig, míg egy kemény tésztát kapunk. Ha úgy érezzük, hogy kevés a tej, adjunk hozzá még egy kanállal. Egy enyhén lisztezett deszkán vagy munkalapon olyan vékonyra nyújtjuk, amennyire csak tudjuk.
Daraboljuk 5x7 cm-es darabokra és szurkáljunk sok apró lyukat bele (pl. egy villával). 150 Celsius fokos sütőben, enyhén kizsírozott/sütőpapírral bélelt tepsiben addig sütjük, míg enyhén barnás színt kap (kb. 10 perc). Egy rácson hagyjuk kihűlni, majd tároljuk szobahőmérsékleten.

Infó: 5-7 napig tárolható.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése