10/04/2013

Diós - mazsolás kuglóf


A kuglóf német kapucni jelentésű Gugel szóból és az élesztős tésztára utaló Hefe szóból származik. Eredetileg kizárólag élesztős tésztából készítették, ma már van sütőporos változata is. /én továbbra is esz küszök az élesztős verzióra/. Legendák regélnek a kuglófról. Az egyik szerint a bibliai három királyok Elzászban jártak hazafelé Betlehemből, és hálájuk jeléül vendéglátóiknak hálából turbán alakú süteményt (azaz kuglóf) készítettek. Egy másik szerint a kuglóf Ausztriából származik, és Marie Antoinette királyné révén került Versailles-ba.
Jelenleg úgy tudjuk, hogy a biedermeier időszakában vált népszerűvé Németországban és Ausztriában. Azóta persze meghódította az egész világot. Németországban Gugelhupf vagy Gugelhopf, Magyarországon kuglóf, Horvátországban és Szerbiában kuglof, Franciaországban kouglof, Romániában guguluf, Csehországban és Szlovákiában bábobvka, Lengyelországban babka, Macedóniában kuglo. Ugye milyen sokféle? És akkor még csak ne is említsük, hogy Ausztria egyes területein Wacker vagy Wacka névvel illetik, Németországban gyakran hallani a Napfkuchen és Rodonkuchen neveket is. Bárhogy is hívjuk, az biztos, hogy egy tea- vagy kávédélután elengedhetetlen kelléke.

Hozzávalók:
  • 500 g liszt (1/2 búza finomliszt, 1/2 teljes kiőrlésű búzaliszt)
  • 2-3 ek. cukor
  • 1.5 ek. őrölt fahéj
  • 2 tojás
  • 4 g instant élesztő
  • 400 ml langyos tej
  • 150 g vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csipet só
  • pár csepp narancs aroma
  • 1 marék durvára tört dió
  • 50 g mazsola rumba áztatva

Elkészítés:

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a fahéjat, citromhéj reszeléket és a sót. A langyos tejet elkeverjük némi cukorral és az élesztővel, majd hagyjuk 5-10 percig felfutni. A maradék cukrot hozzáadjuk a lisztes keverékhez, beleütjük a tojásokat, hozzácsurgatjuk az olvasztott vajat és a felfutott élesztős tejet. Dagasztókart használja jól összekeverjük. Mikor jól elkeveredett minden hozzávaló, hozzáadjuk a rumba áztatott mazsolát és a diót. Megvárjuk, míg ez is jól elkeveredik, majd konyharuhával leterítve, meleg helyen 1 órán át kelni hagyjuk.
Ha megkelt, olajos kézzel ellapítgatjuk (Nagyon lágy a tészta, nem könnyű feladat). Relatíve lapos tésztalapot kell kapnunk. Feltekerjük, majd csavarunk rajta párat és így helyezzük a kivajazott formába (én nem szórtam meg liszttel a formát, mégsem adódott semmi problémám vele).
Ha légkeveréses sütőnk van, melegítsük elő 150 fokra, egyéb sütő esetén 160 fokra és süssük a kuglófot 50 percig (Tűpróba!). Miután megsült, hagyjuk hogy a formában kihűljön, majd porcukorral meghintve tálaljuk.

Tipp: ha van kedvünk és időnk, készíthetünk kétszínű tésztát. Két tésztát készítünk (természetesen 1/1 arányban elosztva a hozzávalókat), egyikhez kakaóport adunk, a másik marad eredeti recept szerint és így kelesztjük. Mindkét tésztát kelesztés után ellapítjuk és egymásra tesszük a két lapot. Így tekerjük fel, majd csavarunk rajta párat és így kerül a sütőformabán. Szép kétszínű kuglóf lesz a végeredmény.

Máz: Ha nem preferáljuk a porcukros tálalást, készítsünk hozzá mázat (keverjük össze a porcukrot pár evőkanál vízzel és vanília aromával. A máz legyen sűrű, de azért folyékony. Ezt csurgassuk a kuglófra. Ha csokis mázat akarunk, keverjünk hozzá kakaóport.)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése