6/17/2013

Szezámmagos grissini

A grissini (ejtsd:grisszini) egy jellegzetes piemonti (tehát olasz) pálcikaalakú pékáru különlegesség, melyet elsősorban előételként, bor mellé, vagy salátákhoz fogyasztanak. Úgy tartják, hogy a grissinit egy Antonio Brunero nevű pékmester készítette először 1679-ben. A finomság II. Viktor Amadénak készült saját orvosa utasításai alapján, mivel a kenyeret nem tudta megemészteni.
A finom csemegét Napóleon is szívesen fogyasztotta, olyannyira rabjává vált, hogy futárszolgálatot indított/indíttatott Torino és Párizs között. Így jutott mindig friss grissinihez.
A kenyérpálcikákat sokféleképp el lehet készíteni. Létezik oreganos, szezámmagos, köményes verzió, de számos más fűszerrel is ízesíthető.

Hozzávalók:
  • 1 cup langyos víz (NEM tej!)
  • 2 tk. cukor
  • 1 ek. száraz élesztő
  • 1 3/4 cup teljes kiőrlésű fehér búzaliszt (ennek hiányában sima búzaliszt)
  • 1 3/4 cup hagyományos búzaliszt
  • 4 ek. olíva olaj + egy kevés a kenéshez
  • 1 1/2 tk. só
  • 2 maréknyi szezámmag + a szóráshoz

Elkészítés:

Szitáljuk a lisztet egy tálba, adjuk hozzá a sót, az olívaolajat és a szezámmagot. A langyos vízben keverjük el a cukrot, ne maradjanak szemcsék a vízben. Tegyük bele az élesztőt, és futtassuk fel benne. Akkor jó, ha habos állagú.
Öntsük az egészet a lisztes keverékhez, és gyúrjuk össze jól. Takarjuk le egy tiszta konyharuhával és hagyjuk a tésztát a duplájára kelni.
Míg a tészta kel, készítsünk elő egy sütőlapot és béleljük ki sütőpapírral.
Ha a tészta megkelt, sodorjunk belőle ízlésünknek megfelelő hosszúságú, az mutatóujjunknál nem vastagabb rudacskákat. Én két méretet készítettem: 20 cm és 10 cm.
A rudakat fektessük a sütőpapírra, kenjük meg finoman olajjal és szórjuk meg szezámmaggal. Toljuk a 180 Celsius fokra előmelegített sütőbe, és süssük aranybarnára. Ez kb. 10-15 percet vesz igénybe. A félidőnél érdemes megfordítani a grissiniket, így egységesen barna eredményt érünk el. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése