12/01/2012

Mézeskalács

Eljött advent első vasárnapja. Elkészült az adventi koszorú, az adventi naptár megtöltve várja a bélpoklosokat és kíváncsiskodókat. A konyhát belengi a fahéj és a szegfűszeg illata. Igazi karácsony feeling. Odakint csuda hideg van, a holnapi időjárás előrejelzés havazást ígért. Ehhez mi dukál? Forró csoki mandulalikőrrel és természetesen mézeskalács.

Hozzávalók:
  • 760 g liszt
  • 340 g porcukor
  • 2 púpos kanál szódabikarbóna
  • 1 zacskó mézeskalács fűszerkeverék (helyettesíthető fahéj, porrá tört szegfűszeg keverékével)
  • 50 g margarin
  • 4 egész tojás
  • 4 ek. méz
Elkészítés:

A lisztet, porcukrot, szódabikarbónát, mézeskalács fűszerkeveréket. Hozzáadjuk a margarint, tojásokat, mézet és az egészet jól összedolgozzuk.
A tésztát kis pihentetés után kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk. A süteményeket kiszúró formákkal szaggatjuk ki. Megkenjük felvert tojással, kizsírozott és lisztezett tepsiben (vagy sütőpapírosban), közepesen meleg sütőben (150-160 Celsius fokon, nem légkeveréses sütési módon) világos barnára sütjük. 
A díszítéshez használt diót, mandulát, mogyorót, mazsolát sütés előtt rátehetjük a tésztára, a drazsé és cukorféleségek cukormázzal történő felragasztását, illetve cukormázas díszítést a sütés után végezzük el.

Cukormáz:

1 tojásfehérjét verjük fel nagyon keményre, tegyünk hozzá kb. 120 - 150 g porcukrot és igen jól keverjük ki. Legalább 20-30 percig kell keverni!!!!!

Piros festés:

Tojásfehérjét, porcukrot és piros ételfestéket keverünk össze úgy, hogy mindenütt egységes színű és ne foltos legyen. 

Ha a mézeskalácsok elkészültek, elképzelhető, hogy egy napig még kicsit kemények, de ha nem spóroltuk ki belőle a szódabikarbónát, másnapra a levegő páratartalmánál fogva teljesen biztos, hogy meg fog puhulni. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése