12/24/2012

Karácsonyi pulyka

Holnap szenteste. Gondolom már mindenki alaposan bevásárolt, alaposan megtervezte az ünnepi menüt és most vígan várja a holnapot, hogy feldíszíthesse a fát, átadja/megkapja az ajándékát és degeszre tömhesse a bendőjét.
Ha valakit mégis kétségek gyötörnék a vacsora föattrakcióját illetöen, íme itt az én ajánlatom.

Hozzávalók:
  • 1 db 4kg-os baby pulyka
  • 4 db narancs
  • 2 db citrom
  • 150 g vaj
  • 3 db közepes méretű vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • Bors
  • Rozmaring
  • Provence-i fűszerkeverék
  • Lestyán
  • Majoránna
  • 2 dl brandy
Elkészítés:

A pulykát alaposan megmossuk és egy papírtörlővel minden csepp nedvességet felitatunk róla. Előkészítünk egy nagy darab alufóliát, és a pulykát jó alaposan bedörzsöljük vajjal és befűszerezzük (minden fűszerből adhatunk bőségesen). Ne feledkezzünk el a belsejéről sem, ezzel ugyanígy járunk el. Az ezzel előkészített pulykát becsomagoljuk az alufóliába, majd hűtőbe tesszük 3-4 órára. Megcsinálhatjuk előző este is, megkönnyítve és meggyorsítva ezzel a saját dolgunkat másnap.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a rácsot a sütő legalacsonyabb fokára állítjuk. A pulykát kicsomagoljuk alufólia kabátkájából. A narancsot, citromot, hagymát és fokhagymát nagyobb darabokra vagdossuk fel, és megtöltjük vele a madarat. Ügyeljünk rá, hogy elegendő fűszeres vaj jusson a belsejébe is. Ha ezzel elkészültünk, kötözzük össze a pulyka lábát és tegyük mély tepsibe.
Nem csak a belsejébe, a pulyka köré is szórjunk bőkezűen a gyümölcs- és zöldségdarabokból, valamint vajból. Ezt követően locsoljunk a brandyt a pulyka köré és már mehet is az egész a sütőbe.
A pulyka sütési idejét elég nehéz kiszámítani. Megközelítőleg 35-40 percet számolhatunk fél kilóra, ami az én pulykám esetében így kb. 3,5-4 óra sütést jelent.
A pulykát nem igazán kell 'zaklatni' sülés közben, csak néha-néha nézzünk rá, hogy nem pirul-e túl gyorsan, nehogy megégjen. Fél óránként egyszer érdemes meglocsolni a szaftjával.
Ha azt szeretnénk, hogy a bőre finom ropogós legyen, az utolsó egy óra első felében tekerjük fel a sütőt 220 °C-ra, 20-30 percig süsük ezen a hőfokon, majd az utolsó fél órára tekerjük ismét vissza a sütőt 180 °C-ra.
A pulykasültet bármilyen választott körettel, szósszal leöntve tálaljuk.  




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése