11/09/2012

Kruidnoten

Lassan megérkezik a holland mikulás, Sinterklaas, és én már teljes lázban égek. A házat belengik a pepernoten, kruidnoten és speculaas illata a gyerekek cipellői szépen (kandalló hiányában) az előszobában sorakoznak. Fantasztikus!
Forrás: https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhw3A-W1kNjn3qLN0mt833HtSwAkmuexJC0n0xH-sW2B-dyFwmBjli4OVyvm7-rxOYbhgXp7SDzO9CMXCSlYOnzUh7i9zGPOFls83PYjzfdx5OcHS8ehA-jH-8zoOR3mFnYANYAWkXhASpb/s1600/sinterklaas-stoomboot.jpg
Minden év november végén hajójával (stoomboot) érkezik az országba csintalan segítőivel, Fekete Péter(ekk)el  (Zwarte Piet), hogy aztán majd december ötödikén megünnepelje az országban születésnapját. Az eseményt minden kisgyermek alig várja, az egész ország izgalomtól buzog, még a tv is közvetíti ahogy a hajó begördül a kikötőbe. A kicsik Zwarte Piet sapkában izgulva várják, hogy megpillantsák a 'Télapót', és akkor elkezdődjön a show. A gyerekek dalokat énekelnek, repülnek a finomságok, szórakoztató és színes programsorozat ejti ámulatba a nézelődőt.  

http://grundtvigmemorials.files.wordpress.com/2011/11/sinterklaas1.jpg
Forrás: http://grundtvigmemorials.files.wordpress.com/2011/11/sinterklaas1.jpg
A kikötést követően Sinterklaas felszáll fehér lovára, majd körbejárja az országot. És minden kisgyereket meglátogat. Hogy hogy is történik a látogatás, következő bejegyzésemben beszámolok (Ígérem :D)
A Zwarte Pietek eredetileg rabszolgák voltak (gondoljunk csak a holland Antillákra), most Sinterlaas boldog, lázas segítői. Saját magukról egyes szám harmadik személyben beszélnek, és minden tulajdonságnak van egy Piet-je: van például Snelle Piet (gyors), Slimme Piet (okos), Coole Piet (cool), és így tovább. Mikor Sinterklaas megérkezik, ők vezetik fel az öreg urat, majd elvegyülnek a gyerekek között, finomságokat osztogatnak (pepernotent vagy kruidnotent), ők cipelik Sinterklaas zsákját is, mulatságos történeteket mesélnek.  

Az ilyenkor szokásos csemegét persze minden boltban könnyedén beszerezhetjük (idén igazából már októberben elkezdték árulni, ha nem korábban) és persze a holland háziasszonyok nagy segítsége, a Koopmans mix is rendelkezésünkre áll. De magunknak elkészíteni, porok, mixek segítsége nélkül mégiscsak szívet melengetőbb. 

Hozzávalók:
  • 250 g liszt
  • 125 g vaj
  • 125 g (nyers) barnacukor
  • 1 csipet só
  • 1 tojás
  • 1/2 tk. őrölt fahéj
  • 1/2 tk. őrölt szegfűszeg
  • késhegynyi őrölt kardamom
  • 1/2 kk. sütőpor
Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Az összes hozzávalót összekeverjük, majd tésztává gyúrjuk. 
A tésztát fél órára hűvös helyre pihenni tesszük. A masszából nagyobbacska cseresznye nagyságú golyókat formálunk, és a golyókat egymástól két ujjnyi távolságra sütőpapírral bélelt sütőlapra sorakoztatjuk. A golyócskák tetejét az ujjunkkal megnyomjuk, hogy kissé lapos formát kapjunk.
Az előmelegített, forró sütőbe toljuk, majd kb. 10-15 perc alatt megsütjük. Akkor kész, ha enyhén barnás színt kezd kapni. Vigyázzunk, mert hamar megéghet!
Hagyjuk a sütőlapon kihűlni, majd fogyaszthatjuk. 'Télapóra' ajándéknak, teázáshoz remek, ropogós csemege. 


És hogy a hangulat teljes legyen, megosztom a számomra legkedvesebb dalocskát, amit még én magam is dúdolgatok Sinterklaas érkezése táján.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése