9/27/2012

Csirkés-lilahagymás quiche

A quiche (ejtsd: kis) a franciák pizzája (avagy ahogy párom nevezi a tészta aljú rántotta), egy klasszikus és méltán híres francia étel, mely egy omlós tésztaágyon pihenő tejszínes- tojásos lepény gazdag feltéttel. Imádom, mert nem csak tűzforrón, de hidegen fogyasztva is egyaránt finom. Ami viszont még inkább szerethetővé teszi ezt az ételt, az az étel azon fantasztikus tulajdonsága, hogy független az évszaktól, tehát bármilyen hozzávalóból és egész évben bármikor készíthető.

Hozzávalók:
A tésztához:
  • 30 dk liszt
  • 15 dkg vaj
  • csipet só
  • kevés hideg víz
 A töltelékhez:
  • 3 kisebb méretű lila hagyma
  • 2 db csirkemell filé
  • 3 nagy méretű tojás
  • 200 ml tejszín
  • só, bors
  • 1-2 ek. olaj
  • 2 gerezd fokhagyma áttörve
  • 5-6 levél apróra vágott friss bazsalikom
Elkészítés:

A tészta hozzávalóiból egy egyöntetű tésztát gyúrunk, lisztezett deszkán kicsit kinyújtjuk és egy piteformába igazgatjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig elősütjük. Én használtam hozzá sütőbabot, hogy sülés közben nehogy megpúposodjon a tészta alja. 
A hagymát feldaraboljuk, egy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk. Ugyanígy járunk el csirkével, amelyet apró kockákra vágunk, majd olajon megpárolunk. 
A még meleg frissen elősütött tésztára ráhalmozzuk a feltétet. A tejszínt jó alaposan összekeverjük a tojásokkal, az áttört fokhagymával és a frissen apróra vágott bazsalikommal és a feltétre öntjük. 
Az előmelegített sütőbe visszatoljuk, és addig sütjük, amíg megszilárdul és kellemes aranybarnás színt ölt.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése