8/29/2012

Gyors vajas tészta

Ezt a tésztát sokféle sütihez felhasználhatjuk. Készülhet belőle pite, kosárka, édes kifli és még nagyon sok minden más. Felhasználásának módjaihoz csak a képzeletünk szabhat határt.

Hozzávalók:
  • 150 g hideg vaj
  • 60 g porcukor
  • 300g liszt
  • 1 tojás
  • 1 csipet só
Tipp: ha sós süteményhez használjuk, egyszerűen csak csökkentsük (avagy hagyjuk el teljesen) a cukor mennyiségét, és növeljük a sóét. 

Elkészítés:

Egy nagyobb tálba szitálom a kimért mennyiségű lisztet. Hozzáadom a hideg vajat, melyet a kezem közt a liszttel összemorzsolom. Ehhez keverem a porcukrot és csipetnyi sót és végül hozzáütöm a tojást. Az egész masszából egy jó kemény tésztát gyúrunk. Elég sokáig eltarthat, mivel az elején azt az érzést kelti, hogy szét fog esni.
Frissen tartó fóliába tesszük, gombócot formálunk belőle, és a hűtőszekrénybe tesszük legalább 1 órára. Véleményem szerint 1 éjszaka lenne a legideálisabb, így ha időnk és kedvünk engedi, válasszuk ezt a verziót. 
Lisztezett deszkán kinyújtjuk, igény szerint hajtogathatjuk (bár szerintem ezen tészta esetén nem szükséges, ezért is preferálom ezt a receptet az eredetivel szemben.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése