7/29/2012

Pita

A pita valójában egy görög eredetű lepénykenyér, mely fantasztikus kiegészítője a gyrosoknak, kebaboknak.

Hozzávalók (kb. 8 db):
A kovászhoz:
  • 40 g friss élesztő
  • 130 ml 30 C víz
  • 100 g liszt
A tésztához:
  • 200 ml 20 C fokos víz
  • 200 g finomliszt
  • 200 g rétesliszt
  • 40 g porcukor 
  • 1 ek. tengeri só 
Elkészítés:

1. Kovászt készítünk  40 g friss élesztőből, 130 ml 30 C melegségű vízből és 100 g magas sikértartalmú jól átszitált lisztből. Ekkor egy szinte palacsintatészta állagú masszát kell, hogy kapjunk, melyet konyharuhával letakarva, meleg helyre téve 1.5 óráig kelesztünk.
2. Az így megkelt kovászt jól összekeverjük 200 ml 20 C fokos vízzel, 200  g finomliszttel, 200 g rétesliszttel, 40 g porcukorral és egy evőkanál tengeri sóval és letakarva hagyjuk egy megközelítőleg 10 percig állni. Ha ez megtörtént, jól összegyúrjuk a tésztát és többszöri átgyúrás mellett hagyjuk egy újabb órán át letakarva pihenni.
3. A megkelt tésztát lisztezett nyújtófán 8 egyforma méretű kis cipóra osztjuk, gombócokat formálunk belőlük és kb. 1 cm-es korongokra nyújtjuk és hagyjuk kb. 10 percig újból pihenni.
4. Időközben a sütőt 220 C fokra előmelegítjük és benne a sütőlapot átforrósítjuk és helyezzük rá lisztezett szilikon lapáttal a korongokat. Süssük őket kb. 5-8 percig, amíg a tészta szépen fel nem púposodik és kellemes barna színt nem kap. Ha a pitánk elkészült, csipesszel fogjuk meg és vegyük ki a sütőből és tegyük egy tálra. Fontos, hogy mindenképp letakarva hűtsük ki, így megmarad a finom puha, felpuffadt állaga.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése