4/18/2012

Almás palacsinta avagy appelpannenkoek

Talán az egyik legmeghatározóbb hollandiai gasztroélményem az erdővel körülölelt, csodálatos palacsintafalu Lage Vuursche ( infó: http://www.devuurscheboer.nl/) meglátogatása. Itt ettem eddigi életem talán legfinomabb palacsintáját friss almával, karamellöntettel és porcukorral a tetején. A finomságok kedvelőinek ez az aprócska Utrechttől nem messze eső közép-hollandiai falucska palacsintaházakra specializálódott, melyet jó idő beköszöntével elözönlenek a turisták és a lovasok, hogy gyönyörködjenek a természet és a palacsintakreációk gyönyörűségében. Ezt az élményt hivatott megeleveníteni ez a finomság névnapom alkalmából. 

Hozzávalók:
  • tojás
  • liszt
  • csipet só
  • cukor
  • tej
  • alma
  • fahéj
  • olaj

Elkészítés:

A közismert módon palacsintatésztát készítünk. Kérlek, ne kérjétek a hozzávalók pontos mennyiségét. Mindig érzésre, méregetés nélkül készítem. Ez amúgy is teljesen ízlés dolga.
Az almát nagyon vékony szeletekre vágjuk. Ez azért fontos, mert vastag szeletek esetén nagyon nehéz a palacsintát megfordítani. Az így kapott vékony szeleteket fahéjas cukorba forgatjuk. 
Készítsünk elő két palacsintasütő serpenyőt és mindkettőt olajozzuk be egy kicsit.  Az egyik serpenyőbe rakjunk a fahéjas cukorral bevont almákból (kreatívak akár szép mintát is formázhatnak belőle, majd az egyik oldalát karamellizáljuk meg. Ezt követően öntsünk rá egy palacsintának megfelelő tésztát, és süssük szép aranybarnára az egyik felét. Ha ezzel megvolnánk, fogjuk a másik serpenyőt, fordítsuk őket össze, s egy hirtelen mozdulattal tegyük át a palacsintát az egyik serpenyőből a másikba, hogy a másik oldalát is szép barnára süthessük. Érdemes előtte egy lapos fordítókéssel meglazítani a palacsinta alját, hogy könnyebb legyen az áthelyezés. 
Ha a palacsinta mindkét oldala szép barna, helyezzük egy tányérra, majd locsoljuk meg egy kevés karamellel és szórjuk meg porcukorral.
Figyelem! Nem épp diétás menü! Csak édesszájúaknak!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése